tirsdag den 23. juli 2013

Stege bugt i højsommer



Vejrudsigten var meget lovende, høj sol – 25-27 grader og vinden skulle være svag 3-4 sekundmeter. Så vi gik i gang med at planlægge en tur i kajakkerne – og i den forbindelse var Mønbroens Kajakhotel blevet et varmt emne, inspireret af Stigs turbeskrivelse.

Jungshoved
Vi valgte at sætte ved havnen bag Jungshoved Kirke. Den er, med sin utraditionelle grundplan, placeret på en meget smuk plet på landkortet, lidt tilbagetrukket i ly af de høje træer på resterne af borgbanken omkring den middelalderlige kongeborg og dog med frit udsyn mod vest ud af Jungshoved Nor over Nyord og Stege. Læs mere om borgen her .

Selve havnen er privat, og det er noget besværligt at sætte kajakker i vandet. Det kan dog lade sig gøre i kanten helt til venstre – alternativt kan man bevæge sig ca. 25 meter ind på indhegningen omkring borgen – hvor man dog må dele arealet med en hel del nysgerrige får og deres efterladenskaber.


Rundt om Nyord
Vandet var helt blankt, så vi satte kursen mod øst – mod holmene nord for Nyord, hvor der skulle være mulighed for at se sæler. Dem så vi ingen af, men i stedet så vi utrolig mange svaner, der lå på det lave vand godt af vejen for den heftige trafik af sejl og motorbåde i Bøgestrømmen. Sigtbarheden var god – og vi kunne se både Bønsvigskoven, Feddet og langt ude træer ved Stevns.

Efter 6 kilometer kunne vi pludselig ind mellem holmene skimte de smukke buer på Dronning Alexandrines Bro ved Kalvehave! Øh, det passede ikke lige helt med vores opfattelse af geografien – men et hurtigt tjek på gps’en viste, at vi var kommet helt rundt om den lavtliggende del af Nyord og var nu ud for sundet mellem Nyord og Ulvshale, og snart efter kunne vi også se broen mellem Møen og Nyord ret fremme.
Lige inden broen kom vi ud i den dybe del af sundet, hvor man kunne se den undersøiske ”skrænt” i det klare vand – spændene og også en smule skræmmende.

Rundt om hjørne kunne vi skimte Nyord by, men inden var der faktisk et godt stykke at ro på det lave vand. På bagbords side af havnen var der en fin badestrand og badebro, et godt sted at lægge til. 15 kilometer roet, så det var tid til lidt frokost.

Efter frokosten gik vi byen rundt – hyggeligt som på en sydfynsk ø, og der var da også mange besøgende, der gik og cyklede rundt, for bilerne stod alle sammen på en P-plads uden for byen.

Et kryds i modvind
Over middag blæste vinden op – små krappe bølger med kattepoter på kom ind fra syd på stranden. Men vi fortsatte som planlagt, kurs ret syd og i retning af Lindholm. Over 4 kilometer i stiv modvind – 6-7  sekundmeter – hvorefter vi diskuterede om ikke kursen skulle lægges lidt om, så vi ikke landede længst inde i bugten. Men selv om vi drejede lidt op mod broen, så blev det alligevel til et kryds på over 7 kilometer. Godt gået Hanne.
Mønbroens Kajakhotel
Ikke lang tid efter kunne vi skimte en tange ud i vandet og telte/campingvogne inde mellem træerne. I bugten så der ret befolket ud, så vi prøvede at gå vest rundt om tangen, og der var der en fin badebro, som så meget velegnet ud som landgangspunkt.  24,5 kilometer roet.

På tangens østside, lidt i læ af nogle buske var der en ledig plads – passede lige til vores telt, så den tog vi i besiddelse og gik op til informationen for at melde vores ankomst. Der var lukket – så tilbage igen, satse butikken med fuld teltopsætning og løften kajakker op ved siden af. Kajakroere sover bedst med kajakkerne lige i nærheden – så dette var det helt perfekte sted med 220 grader udsigt over vandet, kajakkerne inden for synsvidde og det mest pragtfulde vejr. Og der var ingen problemer med at blive indskrevet.

Der er ikke meget luksus over stedet, og tæt under land lugtede der fælt af rådden tang – men ellers kan Mønbroens Camping godt anbefales som overnatningssted på de kanter.

Tilbage i modvind – igen

Søndag morgen var vinden vendt og kom nu fra nordvest – men hjem skulle vi, så det var bare der ud af. Smuk tur op langs skoven, men rundt om pynten ved Kindvig blæste det pænt op nu 7-8 sekundmeter stadig med små bølger – så vi trak længere ind mod land og kæmpede os frem til indsejlingen til Jungshoved Nor – efter i lang tid at have styret efter tage på Jungshoved Hovedgård. Nu dukkede borgbanken op med kirken bag træerne, og denne gang lagde vi til ved græsset neden for volden til de nysgerrige fårs forundring. 11,5 kilometer roet, ikke flade, bare sultne.
Det er ikke sidste gang vi tager til det farvand, her er fortsat meget at udforske, se og opleve.

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar